Beantwoording Kamervragen over misgelopen lijfrentepolis of pensioen door te lange overdrachtstijd tussen banken en verzekeraars

Demissionair minister Van Weyenberg van Financiën heeft Kamervragen van Van Kent (SP) beantwoord over de snelheid, veiligheid en het toezicht op de overdracht van fiscaal gefaciliteerde producten tussen banken en verzekeraars. De Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van een uitzending van Radar waarin naar voren kwam dat door te lange overdrachtstermijnen tussen banken en verzekeraars een aanbod van de beoogde nieuwe uitvoerder kan verstrijken, waardoor consumenten met een lijfrentepolis of pensioen geld mislopen.

In zijn antwoorden geeft Van Weyenberg onder meer aan dat financiële instellingen via een protocol zelfregulerende afspraken hebben gemaakt over de (tijdige) kapitaaloverdracht van fiscaal gefaciliteerde producten. Aangezien bij de toezichthouders DNB en de AFM geen signalen zijn ontvangen over te lange overdrachtstermijnen en bij Kifid slechts een beperkt aantal klachten hierover is binnengekomen, ziet Van Weyenberg op dit moment geen aanleiding om concrete actie te ondernemen. Bovendien is het aan de financiële instellingen zelf om te bepalen hoe lang een productaanbod geldig is. Wel zal het Ministerie van Financiën monitoren in hoeverre opvolging wordt gegeven aan mogelijke verbeteringen in de zelfregulering via het protocol, waar het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken naar gaan kijken. Tevens ondersteunt Van Weyenberg de oproep aan de deelnemers van het protocol om een digitaal proces te hanteren voor de kapitaaloverdracht en zal hij vinger aan de pols houden in hoeverre hier opvolging aan wordt gegeven.

Bron: Tweede Kamer, 15 april 2024.