Casus: Advies aan Ondernemingsraad ZON bij overgang naar nieuwe pensioenregeling 

ZON, ofwel de Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland U.A. kreeg een nieuwe pensioenregeling. In overleg met de bestuurder ging de ondernemingsraad (OR) in 2021 aan de slag om de stem van de medewerkers te vertegenwoordigen. Montae & Partners stond de OR bij met advies en praktische raad. Rick Mengers, Product Manager en lid van de OR, vertelt ons hoe dit liep.  

Nieuwe afspraken over pensioen 
Met ongeveer 90 vaste medewerkers is ZON actief in de internationale wereld van groenten en fruit. Met klokverkoop, bemiddeling en accountverkoop of een combinatie hiervan zijn zij telers en klanten van dienst. ZON had een goede middelloonregeling, maar deze werd te duur. En de nieuwe pensioenwetgeving kwam op dat moment ook in zicht. “De vraag was of wij wilden meekijken naar een nieuwe pensioenregeling. Via via kwamen wij bij Montae & Partners terecht om ons als OR hierbij te adviseren.”, aldus Rick. Hij gaat verder: “Inge Bakker werd onze adviseur, samen met Bram Borgdorff. Mede op advies van Inge richtten we ons op een beschikbare premieregeling. De nieuwe wetgeving is nu van kracht en we wilden het in één keer goed doen.  

Begrijpelijke uitleg 
Voor de OR-leden was het onderwerp pensioen gemiddeld genomen moeilijke en taaie kost. Rick: “Het mooie vond ik dat Inge erg snel en duidelijk in eenvoudige taal kon uitleggen hoe het zit. Veel specialisten spreken toch in jargon, maar dat deed zij niet.” In een paar sessies nam Inge met de OR van ZON door, hoe pensioen en de nieuwe wet in elkaar zitten. Rick: “Zelf heb ik ook nog onderzoek gedaan op het internet hoe het zit. Een stukje eigen ontplooiing en onderzoek is niet verkeerd. Als lid van de OR moet je ook wel tijd willen investeren om de materie te begrijpen. Het is zeker complex. Uiteindelijk ben je wel een van de mensen die gaat zeggen of we het wel of niet gaan doen. En dat is een grote verantwoordelijkheid.”  

Waardevolle adviezen 
De samenwerking met de werkgever en diens adviseur verliep over het algemeen in een goede verstandhouding. Af en toe was het overleg tussen de bestuurder en de OR wel spannend. “Als de adviseur van de werkgever ergens een gat liet vallen gaf Inge dit duidelijk aan. Ze had de regie goed in handen en wist heel goed wat haar taak was. Soms adviseerde ze ons als OR ook, om er juist níet met een gestrekt been in te gaan. Dat waren waardevolle adviezen. Mede dankzij Inge heeft het een goed resultaat opgeleverd.”, volgens Rick.  

Goede voorlichting personeel 
De bestuurder en de OR kwamen uiteindelijk tot een afspraak waar iedereen zich in kon vinden. Het werd de beschikbare premieregeling. Rick: “Ik denk dat we een bovenmodaal resultaat eruit hebben kunnen slepen voor het personeel. Eén van onze eisen was ook om de medewerkers van ZON goed in te lichten. De adviseur van de werkgever en Inge hebben in de medewerkersbijeenkomsten een helder verhaal verteld. Ze zijn er goed in geslaagd om het voor de leek te vertalen.” 

De juiste adviseur 
Op de vraag of hij tips heeft voor andere ondernemingsraden die voor een vergelijkbaar traject staan, antwoordt Rick bevestigend. “Achteraf zie ik dat een goede adviseur met de juiste kennis dus heel belangrijk is. Dat hebben wij echt wel mogen ervaren. En laat je bijstaan door iemand die het in Jip en Janneke taal uit kan leggen. Je kunt wel in je hoofd hebben hoe het moet worden, maar als je het niet naar de OR kunt vertalen dan heb je nog steeds een probleem.” Op de vraag of hij Montae & Partners opnieuw zou inschakelen bij een volgend vraagstuk reageert hij beslist. “Absoluut. Als iedereen net zo werkt als Inge en Bram dan zeker.”, lacht Rick. 

“Wat ik waardeer aan onze adviseurs van Montae & Partners: ik stel een vraag en krijg snel antwoord, en een goed antwoord. Zij zijn erg gedreven in wat zij doen en beginnen met een grote basis- en dossierkennis goed voorbereid aan hun taak. Zowel Inge als Bram zijn erg prettig in de omgang en niet te zwaar, af en toe ook een beetje los met een gezonde dosis humor erbij. Het heeft prima geklikt en prima gefunctioneerd.” 

– Rick Mengers, Product Manager en lid van de ondernemingsraad van ZON.