Casus: Rust in het hoofd bij afscheid van werkgever 

Afgelopen jaar, midden in de coronaperiode, nam Ral Schutter (65) afscheid van zijn werkgever Synthos Breda B.V. Synthos is een chemisch bedrijf dat een halffabricaat produceert, dat onder andere in verpakkingen en isolatiemateriaal terecht komt. Ral was arbeidsongeschikt geraakt en om hem te helpen de financiële gevolgen hiervan goed te kunnen overzien, stond adviseur Harold Pijfers-Bensing van Montae & Partners hem bij. Dat hielp bij de keuzes die hij moest maken.  

Oorspronkelijk startte Ral Schutter (65) bij Synthos als tekenaar-constructeur. Na verloop van tijd kreeg hij een burn-out en begon hij, toen hij weer aan de beterende hand was, als heftruckchauffeur op de afdeling logistiek. Maar ook daar nam de druk toe en Ral ontwikkelde artrose aan beide schouders. Ral vertelt: “Een operatie aan een van de schouders hielp niet. Het werk op de logistieke afdeling was niet langer geschikt voor mij. Een outplacementtraject werd opgestart, maar ook dat gaf niet het gewenste resultaat. Na verloop van tijd, waarin het zoeken was naar passend werk op de afdeling, keurde het UWV mij in oktober 2020 volledig af.”  

Grote gevolgen 
Voor Ral had deze ontwikkeling grote gevolgen. Hij was arbeidsongeschikt, werd ontslagen en kon nog niet met pensioen. Hij vroeg zich af hoe het financieel allemaal verder zou gaan. Hij benaderde adviseur Roel Nass van Montae & Partners die hij uit een eerdere periode kende. Via hem kwam Ral in contact met adviseur Harold Pijfers-Bensing van Montae & Partners, die hem voor rekening van Synthos mocht adviseren. Werkgever Synthos biedt deze gesprekken aan, zodat medewerkers een goed inzicht krijgen op hun situatie nu en in de toekomst. Ral: “Harold heeft voor mij het hele traject financieel-technisch doorgelicht. Hij heeft de transitievergoeding voor me nagekeken, samen met de ontslagvergoeding en de voorwaarden van ontslag. Uiteindelijk zei hij: ‘Ik denk dat je je er geen buil aan valt.’” Voor Ral was dit een hele opluchting. “Ik was zelf niet zeker van wat ik moest doen en of ik alles goed begreep. Harold weet er veel meer van dan ik. Ik kon vragen stellen over mijn werk, over belastingtechnische zaken en over het terugvragen van inkomstenbelasting. Daar ben ik heel blij mee, ik hoefde het niet zelf uit te zoeken.” 

Goed geregeld 
Het resultaat is dat Ral nu een goede uitkering heeft. Financieel is het voor hem nu goed geregeld: “Het heeft rust gegeven in mijn hoofd. Onrust en onzekerheid veroorzaken weer andere kwalen, zoals slecht slapen en humeurigheid. Ik heb nu geen zorgen meer over onze financiële toekomst.” Ook toen er onverwacht een kink in de kabel leek te komen en het UWV dreigde om zijn uitkering te korten vanwege de transitie- en ontslagvergoeding, kon Ral op Harold rekenen. “Toen was ik erg blij met Harold. Op zo’n moment stuiter je alle kanten op. Maar hij leest het en dan krijg ik het terug met wat ik moet doen. Door hem weet ik nu dat het UWV die vergoedingen niet mag inhouden op mijn uitkering.” Al met al is Ral erg blij met de steun die hij van Montae & Partners kreeg: “Behulpzaam, deskundig, niets was Harold te veel. Altijd was het: ‘Ik zoek het uit voor je, je hoort van me’, ik kon er echt van op aan. En dat vind ik heel belangrijk.” 

 

 

“In de periode dat ik volledig werd afgekeurd en uit dienst ging bij mijn werkgever heb ik heel veel gehad aan de deskundigheid van adviseur Harold Pijfers-Bensing van Montae & Partners. Hij lichtte voor mij het hele traject financieel-technisch door en adviseerde mij over wat ik kon doen. Dat gaf rust in mijn hoofd. Het contact met hem was prettig en behulpzaam en niets was hem te veel.”

Ral Schutter, voormalig medewerker van Synthos Breda B.V.