Bedrag ineens treedt niet eerder in werking dan 1 januari 2025

Op 9 november 2023 heeft demissionair minister Schouten de verzamelbrief pensioenonderwerpen najaar 2023 met de Tweede Kamer gedeeld. In de verzamelbrief wordt bevestigd dat een inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2024 voor het bedrag ineens niet langer haalbaar is. Het keuzerecht bedrag ineens zal daarom op zijn vroegst per 1 januari 2025 in werking kunnen treden.

In de verzamelbrief wordt tevens aandacht besteed aan enkele andere onderwerpen. Zo licht demissionair minister Schouten toe welke acties zijn ondernomen om, in het kader van het terugdringen van de witte vlek, aspirant-werknemers (sollicitanten) te informeren over de pensioenregeling waaraan zij bij indiensttreding gaan deelnemer. Ook kondigt zij aan om in aansluiting op een Netspar-onderzoek naar de gewenste governance na de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, in 2024 een onderzoeksopdracht uit te zetten om enerzijds praktijkervaringen op te halen en anderzijds het governance vraagstuk vanuit een breder perspectief te bezien. Tevens wil zij het overgangsrecht premievrije voortzetting wegens arbeidsongeschiktheid bij verzekerde regelingen verruimen voor situaties waarin de werkgever bij overgang naar het nieuwe pensioenstelsel ook wisselt van pensioenuitvoerder.

Andere onderwerpen die aan bod komen in de verzamelbrief zijn de aanpak van de pensioensector rondom private equity-beleggingen, de verlaging van de toetredingsleeftijd voor pensioenregelingen per 1 januari 2024 en laagdrempelige informatievoorziening vanuit de overheid over pensioenen.

Bron: Rijksoverheid, 9 november 2023.