Financiële situatie van uw medewerkers staat onder druk

Veel gezinnen kunnen door de stijgende kosten van levensonderhoud niet of nauwelijks rondkomen. Vooral de sterk gestegen energiekosten en alsmaar duurder wordende boodschappen zorgen ervoor dat mensen financieel in de knel komen. Momenteel lukt het de meeste gezinnen nog om rond te komen zonder schulden te maken. Maar wat gebeurt er wanneer de wasmachine kapot gaat of de gemeentelijke belastingen betaald moet worden? Krijgt u als werkgever al soortgelijk signalen van uw medewerkers?

Financiële weerbaarheid houdt in dat medewerkers in staat zijn om gebeurtenissen die invloed hebben op hun financiële situatie kunnen opvangen. Dit wordt bereikt door o.a. inzichtelijk te hebben wat de inkomsten- en uitgaven zijn. Daarnaast helpt het wanneer je meer kennis krijgt over subsidiemogelijkheden, budgetteren en (be)sparen.

Als werkgever kunt u een belangrijke rol spelen in het voorkomen of verhelpen van schulden. Die rol begint met het antwoord op de vraag of de werkgever verantwoordelijk is voor de financiële situatie van de medewerker. “Nee” is voor de meeste werkgevers het antwoord: dat is een privézaak waar de medewerker zelf verantwoordelijk voor is. Nergens in wet- of regelgeving ligt ook vast dat dit wel het geval zou moeten zijn. Toch kan het wenselijk zijn om om medewerkers hierbij te helpen.

Wilt u meer weten over wat u kunt doen van het vergroten van de financiële weerbaarheid van uw medewerkers en wat dit betekent voor uw organisatie? Of heeft u hulp nodig bij het maken van beleid rondom de financiële weerbaarheid van uw medewerkers? Neem dan gerust contact met ons op