Geen steun Europese Raad voor voorgestelde Corporate Sustainability Due Diligence Directive

Binnen de Europese Raad is geen akkoord bereikt over de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). De CSDDD verplicht grote bedrijven om te controleren of hun toeleveringsketens mensenrechten schaden of milieuschade veroorzaken. Een aantal landen – waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië – hebben hun steun voor de voorgestelde richtlijn ingetrokken.  

Op 14 december 2023 bereikten de Europese Raad en het Europees Parlement een voorlopig akkoord over de CSDDD. De richtlijn moest echter nog wel formeel worden goedgekeurd en aangenomen door de Europese Raad en het Europees Parlement. Binnen de Europese Raad is hiervoor een gekwalificeerde meerderheid (55% van de lidstaten die 65% EU-inwoners vertegenwoordigen) nodig. Doordat een behoorlijk aantal landen zich van stemming heeft onthouden en één lidstaat tegen de voorgestelde richtlijn heeft gestemd, is tot op heden geen formeel akkoord binnen de Europese Raad bereikt. Zo heeft Duitsland de kritiek geuit dat de voorgestelde richtlijn tot buitensporige bureaucratie voor het bedrijfsleven leidt en het in de richtlijn opgenomen aansprakelijkheidsregime niet acceptabel is.

Vervolgstap is nu dat het voorstel voor de richtlijn wordt herzien. Hier zit grote tijdsdruk op. In verband met de naderende Europese verkiezingen in juni 2024, moet binnen twee weken in zowel de Europese Raad als het Europees Parlement een akkoord bereikt worden over een herzien voorstel. Indien dit niet lukt, loopt de CSDDD veel vertraging op. 

Bron: Verbond van Verzekeraars, 29 februari 2024.