Gerechtshof Den Haag: Booking.com verplicht tot deelname aan pensioenregeling Reisbranche

De Hoge Raad oordeelde eerder al dat Booking.com bemiddelt bij het tot stand komen van reisovereenkomsten. Het Gerechtshof heeft in vervolg hierop nu beoordeeld of Booking.com zich in hoofdzaak bezig houdt met deze activiteiten en daardoor onder de verplichtstelling valt. Booking.com voerde aan dat het niet aan het hoofdzakelijkheidscriterium voldoet voor wat betreft de activiteiten als reisagent. Volgens Booking.com moet meer dan 50% van de loonsom worden toegeschreven aan andere activiteiten dan het reisagentschap, waaronder activiteiten op het gebied van Technology. Het Hof is echter van mening dat de kernactiviteit van Booking.com het bemiddelen bij het (online) boeken van accommodaties is. De andere activiteiten zijn ondersteunend aan deze kernactiviteit en kunnen hier volgens het Hof daarom redelijkerwijs aan worden toegerekend.

Daarnaast betoogde Booking.com dat niet langer zal worden voldaan aan het representativiteitsvereiste als zij onder de werkingssfeer van het verplichtstellingsbesluit valt. Het gevolg hiervan zou zijn dat in 2025 geen nieuw verplichtstellingsbesluit wordt afgegeven en alle werknemers in de reisbranche hiervan negatieve gevolgen voor hun pensioenopbouw ervaren. Dit moet volgens Booking.com naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar worden geacht. Ook in dit verweer volgde het Hof Booking.com niet. Als Booking.com zich zou verzetten tegen een verlenging van het verplichtstellingsbesluit is dit een eigen keuze van Booking.com waarvoor zij zelf de verantwoordelijkheid draagt, aldus het Hof.

Het Hof verwierp ook het beroep op verjaring en rechtsverwerking en concludeert dan Booking.com in hoofdzaak het bedrijf van (online) reisagent uitoefent. Daaruit volgt dat zij verplicht is deel te nemen aan Bpf Reisbranche/PGB met terugwerkende kracht tot en met 1999.

Binnenkort valt nog een uitspraak te verwachten in een zaak over de werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds, waarbij de vraag centraal staat of een tweetal flitsbezorgers onder de verplichtstelling van het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf valt. Dit pensioenfonds dwong eerder via de rechter ook de aansluiting van online supermarkt Crisp af.

Bron: Rechtspraak.nl, 30 januari 2024.