Hoe motiveer, waardeer en behoud je de verschillende generaties binnen uw organisatie?  

Het aannemen en behouden van gekwalificeerd personeel is een uitdaging voor werkgevers in de huidige tijd. Met onderwerpen zoals vergrijzing, digitalisering en veranderingen op de arbeidsmarkt, is het belangrijk voor werkgevers om te begrijpen wat de verschillende generaties werknemers willen en nodig hebben.  Waarschijnlijk zijn er op dit moment vier tot vijf generaties werknemers actief binnen uw organisatie. Elk van deze generatie heeft unieke kenmerken, waarden en motivaties.  

Figuur 1: verschillende generaties in kaart gebracht: bron: Youngworks 

Financiële educatie is één van de thema’s die voor alle generaties belangrijk is. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel werknemers zich zorgen maken over hun financiële situatie. En uit onderzoek van Deloitte 2023 blijkt dat 60% van de Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar is.

Deze zorgen kunnen een negatieve invloed hebben op de werkprestaties, motivatie en gezondheid. Door financiële educatie kunt u uw werknemers helpen met:  

  1. Verbetering van de financiële situatie
  2. Ontwikkeling van financiële vaardigheden
  3. Verhogen van financieel welzijn

Dit leidt vaak tot een hogere tevredenheid, loyaliteit en betrokkenheid van uw werknemers bij uw organisatie. Financiële educatie kunt u op verschillende manieren aanbieden. Een paar voorbeelden hiervan zijn:  

Financiële workshops 
Workshops die zijn afgestemd op de verschillende generaties. Werknemers leren meer over verschillende financiële onderwerpen. Denk hierbij aan budgetteren, sparen, beleggen, schulden, pensioen, belastingen en verzekeringen. Hierbij wordt rekening gehouden met de levensfase, levensstijl en leerstijl. 

Financiële coaching 
U biedt uw werknemers de mogelijkheid om persoonlijke gesprekken te voeren met een financieel coach. Deze coach helpt bij het beoordelen van de financiële situatie, het stellen van financiële doelen en het veranderen van financiële gedrag. Ook biedt deze vorm van coaching inzicht bij belangrijke levensgebeurtenissen. Zoals het krijgen vankinderen, scheiding, het kopen van een huis, arbeidsongeschiktheid, RVU en met pensioen gaan.  

Financiële tools 
U geeft uw werknemers toegang tot verschillende online of offline tools. Denk hierbij aan budgetplanners, beleggingsapps, pensioenportalen en belastingapps. Deze tools worden aangepast aan de verschillende generaties, rekening houdend met hun financiële kennis, interesse en vertrouwen.

Conclusie 
Als werkgever heeft u te maken met verschillende generaties op de werkvloer. Elk met hun eigen wensen en behoeften. Door financiële educatie aan te bieden kunt u elke generatie beter motiveren, waarderen en behouden.  

Ondersteuning Montae & Partners  
Wilt u meer weten over financiële educatie voor uw werknemers? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon van Montae & Partners. U kunt ook contact opnemen met onze specialisten:

Jacco Los,  jacco.los@montaepartners.nl mobiel 06-21 10 70 55

Dennis van der Worp, dennis.van.de.worp@montaeparnters.nl mobiel 06-22 79 72 34