Kamerbrief stand van zaken WTP in aanloop naar plenair Kamerdebat over WTP

Op 17 januari 2024 vindt een plenair debat plaats over de stand van zaken van de Wet toekomst pensioenen (WTP). In aanloop naar dit debat heeft demissionair minister Schouten de beide Kamers per brief geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de WTP, het invaren en de voorstellen van NSC voor een deelnemersreferendum.

Stand van zaken WTP

Bij zeker 18 pensioenfondsen hebben sociale partners een onderhandelingsresultaat bereikt of al een transitieplan opgesteld en bij 11 van hen is reeds een transitieplan vastgesteld en ingediend bij het pensioenfonds. De Kamerbrief bevat een overzicht van de pensioenfondsen die het betreft. Verzekeraars en premiepensioeninstellingen hebben in de afgelopen periode producten ontwikkeld en communicatie- en implementatieplannen opgesteld en met de toezichthouders gedeeld. Op basis van dit productaanbod kunnen werkgevers hun arbeidsvoorwaardelijk overleg voeren.

Voor alle pensioenuitvoerders geldt dat zij de nodige voorbereidingen hebben getroffen voor de implementatie. Demissionair minister Schouten constateert binnen de sector veel draagvlak en vertrouwen in de transitie. Het kabinet heeft een wetsvoorstel in voorbereiding om de transitieperiode met één jaar te verlengen tot 1 januari 2028. De minister zal op basis van het monitoringsprogramma en de adviezen van de regeringscommissaris transitie pensioenen beoordelen of er aanvullende maatregelen nodig zijn. In de zomer van 2024 deelt de minister de eerste voortgangsbrief met de Tweede Kamer over de monitoring van de WTP.

Invaren

Demissionair minister Schouten benadrukt in haar brief opnieuw de voordelen van invaren. De ontvangen juridische adviezen, waaronder het advies van de Landsadvocaat, geven haar het vertrouwen dat de gekozen manier van invaren ook juridisch gezien robuust en houdbaar is. De strekking van deze juridische adviezen is al eerder met de Kamer gedeeld, maar vanuit beide Kamers is verzocht om verstrekking van, dan wel vertrouwelijke inzage in, de adviezen. Gezien het uitzonderlijke, lange proces en het belang van de Staat bij de vertrouwelijkheid van de stukken heeft de demissionair minister bij uitzondering besloten om de leden van de Staten-Generaal vertrouwelijke inzage te bieden in de adviezen over het invaren.

Deelnemersreferendum

Naar aanleiding van voorstellen van NSC rondom een deelnemersreferendum, laat de demissionair minister weten van mening te zijn dat de evenwichtige belangenafweging voldoende geborgd is binnen het decentrale collectieve besluitvormingsproces zoals dat nu is vormgegeven. Een referendum kan ertoe leiden dat reeds door sociale partners genomen beslissingen heroverwogen moeten worden en negatieve gevolgen hebben voor verschillende groepen betrokkenen. Bovendien is de uitkomst van een referendum niet per definitie representatief voor de gehele deelnemerspopulatie.

Bron: Rijksoverheid, 21 december 2023.