PensioenBarometer: hoe pakken andere werkgevers de WTP aan?

De toekomst van Pensioen
In de afgelopen drie jaar hebben wij jaarlijks meer dan 100 werkgevers bevraagd over wat zij van plan zijn te doen met de wijzigingen in de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Dit doen wij met met behulp van onze PensioenBarometer. In deze online survey doorloop je een aantal vragen die vervolgens inzicht bieden in wat de markt (werkgevers met meer dan 100 werknemers verdeeld over verschillende sectoren in Nederland) verwacht te gaan doen. Dit jaar houden we de vierde editie.

Resultaten
Omdat dit het vierde jaar op rij is presenteren we een mooie trend aan onze deelnemers aan de survey. We zien de ontwikkeling in de markt en voortgang van de transitie. En tegelijkertijd nemen we een foto van hoe de markt er nu over denkt:

Onze verwachting is dat, nu de WTP daadwerkelijk is ingegaan, in deze 4e editie de inzichten nog relevanter en concreter zullen zijn.

Deelname
Alle werkgevers (met meer dan 100 werknemers) met invloed op hun pensioenregeling kunnen meedoen aan onze PensioenBarometer. Dit betekent werkgevers met een pensioenregeling bij een verzekeraar, PPI of met een eigen pensioenfonds of APF. Volg je verplicht een BedrijfstakPensioenFonds (BPF) dan is deelname natuurlijk niet zinloos, maar dan kun je niet veel met de resultaten. Het BPF bepaalt, in overleg met sociale partners, de inhoud. Is er een aanvullende regeling? Dan biedt de PensioenBarometer wel weer uitkomst.

Proces
Vanaf 8 april 2024 staat de PensioenBarometer open. Je kunt de survey invullen tot en met 26 april 2024. Wij analyseren de gegevens in de maand mei om vervolgens de resultaten met de deelnemers te delen in een rapport. Vanaf juni houden we roadshows om de resultaten te bespreken. Zo praten wij je op 19 juni in Rijswijk tijdens een lunchsessie in anderhalf uur helemaal bij.

Wat kan ik doen?
Het enige wat je hoeft te doen is de PensioenBarometer in te vullen, dan volgt de rest vanzelf. De deelname is op anonieme basis dus er worden geen namen van organisaties in de rapportage vermeld. Alleen sectoren. Als je een exemplaar van de rapportage wilt ontvangen kun je wel je emailadres in de survey in te vullen. De survey invullen duurt ongeveer 10-15 minuten en je komt er via onderstaande knop.