Publieksmonitor Pensioenen vierde kwartaal 2023 gepubliceerd 

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs de vierde Publieksmonitor pensioenen van 2023 gepubliceerd. Met de publieksmonitor pensioenen wordt gekeken naar het vertrouwen van Nederlanders in het pensioenstelsel en de partijen die bij de uitvoering betrokken zijn. Sinds begin 2022 vindt ieder kwartaal een meting plaats om te zien hoe het vertrouwen zich ontwikkelt in de tijd.  

Conclusies uit de meting van het vierde kwartaal van 2023 zijn onder meer dat het vertrouwen in en het kennisniveau over het Nederlandse pensioenstelsel en het gedrag omtrent pensioenen stabiel blijven. Het vertrouwen in het pensioenstelsel is net als in voorgaande kwartalen hoger onder gepensioneerden en financieel hoog geletterden. Zij hebben in het algemeen ook relatief meer/betere kennis over pensioenen. Het vertrouwen is het laagst bij financieel laag geletterden en onder de niet-gepensioneerde 55-plussers.   

Ruim tweederde van de Nederlanders weet inmiddels dat de pensioenregels gaan veranderen. Ook hier geldt dat de bekendheid met de nieuwe pensioenregels groter is onder gepensioneerden en financieel hoog geletterden. De belangrijkste informatiebronnen voor Nederlanders met betrekking tot het nieuwe pensioenstelsel zijn het nieuws en de eigen pensioenuitvoerder.   

  

Bron: Rijksoverheid, 15 februari 2024.