Uitkeringslasten arbeidsongeschiktheidswetten blijven stijgen

Uitkeringslasten arbeidsongeschiktheidswetten blijven stijgen

Uit de Januarinota 2024 blijkt dat sinds 2023 de uitkeringslasten rond arbeidsongeschiktheid sterk zijn gestegen. Het UWV verwacht dat de uitkeringslasten voor 2023 en 2024 ook hoger zullen uitvallen dan een half jaar geleden werd voorspeld.

Oorzaken van de lastenstijging

  1. Het kabinet heeft het wettelijk minimumloon per januari 2023 met 10,15% verhoogd vanwege de hoge inflatie. Daarop volgden nog indexaties: met 3,13% per juli 2023 en nog eens 3,73% per januari 2024. Deze verhogingen leiden tot een stijging van de uitkeringslasten.
  2. Daarnaast leidt de verhoging van de AOW-leeftijd met 3 maanden in 2023 en nog eens 2 maanden in 2024 tot meer uitkeringen, omdat meer mensen langer een uitkering ontvangen.
  3. Het aantal WIA uitkeringen voor de arbeidsongeschiktheidswetten neemt toe: in 2023 met 24.000 en in 2024 met 26.000.
  4. Voor mensen van 60 jaar en ouder hanteert het UWV sinds 1 oktober 2022 een vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling.

Gevolgen voor u als werkgever:
Wat betekent de stijging van de WGA-uitkeringen voor u als werkgever? Financieel gezien hangt dit ervan af of u eigenrisicodrager bent of niet. Wanneer u eigenrisicodrager bent, moet u de uitkeringen zelf betalen. Dit is doorgaans verzekerd, maar de toekenning van een WGA-uitkering aan een (ex-) werknemer kan  op termijn leiden  tot een verhoging van de premie. Als u geen eigenrisicodrager bent, leidt de toekenning van een WGA-uitkering aan een (ex-) werknemer twee jaar later tot een verhoging van de gedifferentieerde WGA-premie die u aan het UWV moet betalen. De premiestijging is doorgaans een heel stuk hoger dan het uitkeringsbedrag.

Wat kunt u doen om dit risico te verlagen?
Als werkgever kunt u de verhoging van de AOW-leeftijd en de vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling niet beïnvloeden. Wel heeft u als werkgever invloed op het inzetbaar houden van deze groep ouderen. Er bestaat namelijk een mogelijkheid, gesubsidieerd vanuit de MDIEU, om de oudere werknemers te ondersteunen die moeite krijgen met het langer doorwerken. U kunt  denken aan:

  • Vanaf april 2024 kunt u als werkgever gebruikmaken van de subsidieregeling voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU). Deze regeling biedt nu ook subsidie aan bedrijven die investeren in duurzame inzetbaarheid. Er is subsidie voor o.a. gebruik van hulpmiddelen bij zwaar werk, Workshops voor ‘oudere’ werknemers, opzetten DI beleid, en financieel adviesgesprekken.
  • U kunt de RVU-regeling aanbieden: u spreekt dan met de werknemer af om eerder te stoppen met werken, zonder dat u daar een heffing over hoeft te betalen. Dit mag maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd van de werknemer. Als werkgever betaal je dan een uitkering ter hoogte van de AOW (€ 26.184 in 2024) aan de werknemer.

Hoe zou dit er voor u uit kunnen zien?
Stel dat u drie medewerkers met een zwaar beroep een volledige RVU aanbiedt, ter hoogte van € 26.184 per jaar. Dan is uw totale RVU-investering over drie jaar € 235.656,-. U kunt RVU-kosten die zijn gemaakt vanaf 1 december 2023 hiervoor gebruiken.

U moet in dit voorbeeld minstens € 40.000 investeren in duurzame inzetbaarheid om voor subsidie in aanmerking te komen. Bovenstaande interventies zijn daarvoor te gebruiken, maar ook andere interventies. Totaal levert u dit een subsidie op van zo’n € 78.500 en is uw netto investering € 196.500,- Met andere woorden: Door gebruik te maken van de MDIEU mogelijkheden kunt u kosteloos investeren in Duurzame inzetbaarheid. Daarbij biedt u medewerkers de mogelijkheid eerder te stoppen met werken en helpt u medewerkers zich fysiek-, mentaal- en financieel fit te ontwikkelen.

Ondersteuning Montae & Partners
Wilt u meer weten of de MDIEU voor u interessant is? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon van Montae & Partners of onze specialist Dennis van de Worp Dennis.van.de.worp@montaepartners.nl mobiel 06-22 79 72 34.

Bron: Januarinota 2024 UWV en ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid