Update FATF waarschuwingslijsten

De Financial Action Task Force (FATF) publiceert drie keer per jaar de FATF waarschuwingslijsten waarin de landen zijn opgenomen met tekortkomingen in hun regime ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Op de ‘zwarte lijst’ (High-Risk Jurisdictions subject to a Call for Action) staan landen met ernstige tekortkomingen in hun AML-CFT regime die zich niet verbonden hebben aan een actieplan om deze tekortkomingen aan te pakken. Voor het internationale financiële systeem kunnen deze tekortkomingen een groot risico vormen. De zwarte lijst bestaat uit Iran, Myanmar en Noord-Korea. De leden van de FATF – waaronder Nederland – dienen ervoor te zorgen dat financiële instellingen verscherpt cliëntonderzoek uitvoeren met betrekking tot transacties en zakelijke relaties die gerelateerd zijn aan deze landen.

Op de ‘grijze lijst’ (Jurisdictions under Increased Monitoring) staan landen met ernstige tekortkomingen in hun AML-CFT regime die wel hebben toegezegd om deze tekortkomingen aan te pakken. Het betreft op dit moment 25 landen, waaronder Bulgarije, Kroatië en Turkije. De leden van de FATF dienen ervoor te zorgen dat financiële instellingen de specifieke omstandigheden van deze 25 landen in acht nemen in het kader van AML/CFT-risicoanalyses en maatregelen.

Bron: DNB, 26 februari 2024.