Het Pensioenakkoord: Mijn tante gaat op reis en neemt mee... (Column)

Het Pensioenakkoord: Mijn tante gaat op reis en neemt mee... (Column)

13/7/20

Door Martijn van Alphen

Mijn tante gaat op reis en neemt mee in haar koffer: een degressieve pensioenopbouw, een generatieregeling, een vernieuwd HR-beleid en…. een compensatiebudget. Jij bent aan de beurt!

Wellicht heb je dit geheugenspelletje vroeger in de auto ook gespeeld onderweg naar Zuid-Frankrijk. Fanatiek als kind op de achterbank, maar dan met een opsomming van tandpasta, een zonnebril en een puzzelboek. Althans, zo ging dat bij ons vroeger. Ik ga nu opbiechten dat ik een keer stiekem zat mee te schrijven, er moest immers gewonnen worden. Laten we het een notitie op hoofdlijnen noemen. Wat me direct uit de sfeer van de zon en snelweg van de jaren ’80 haalt en weer terug achter mijn laptop brengt in het hier en nu.

Hoofdlijnennotitie pensioenakkoord

22 juni 2020. De Hoofdlijnennotitie van de uitwerking van het Pensioenakkoord kwam openbaar. Als pensioenadviseur was ik natuurlijk ontzettend benieuwd wat er in vermeld stond. Bijna 10 jaren wachten op een akkoord, dan wil je wat zien natuurlijk. Wat waren de verrassingen, hoe concreet is het uitgewerkt? Ik kreeg helaas hetzelfde gevoel als 30 jaar terug. Na anderhalf uur op het oververhitte stuk asfalt wachten bij de ‘péage’ bleek er geen zee achter te liggen. Daarvoor moesten we nog een halve dag verder rijden.

Bestemming pensioenakkoord onbekend

Het mag duidelijk zijn. We zijn op weg naar een pensioenakkoord. Maar de reis duurt lang en ondanks de richting is de exacte bestemming nog onbekend. Waarom is verandering eigenlijk nodig? Het huidige stelsel kwam tot stand in een andere tijd – de jaren vijftig. Er is in de afgelopen decennia veel veranderd in onze samenleving. De demografie, economie en arbeidsmarkt zijn anders. Met name de rentegevoeligheid van pensioenen en aanspraken beginnen steeds meer te knellen. Bij mijn zoon kom ik er ook niet mee weg om de airco uit te laten, een handdoekje voor het raam te hangen (denk aan de vingers met dichtdraaien!), er nog 3 kinderen naast te zetten en zeggen dat het nog maar tweeënhalve dag rijden is.

Eisen van nieuw pensioenstelsel

Waar moet een nieuw stelsel aan voldoen? Het nieuwe pensioenstelsel moet eerder perspectief bieden op een koopkrachtig pensioen. In goede tijden gaan pensioenen eerder omhoog, maar in slechte tijden ook eerder omlaag. Het stelsel moet beter aansluiten bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt, transparanter en persoonlijker. Op zoek gaan naar een nieuw type stelsel die voor alle belanghebbenden en generaties evenwichtig uitpakken. Dus een soort vakantie met speeltuin, museum, oud marktje en strandbezoek ineen. En laten we het animatieteam maar mooi uitleggen wat het is pensioen nu echt is. Activeren die werknemers. Zij gaan de risico’s immers dragen. Onderuitgezakt op een wit kuipstoeltje naar weer hetzelfde discoliedje luisteren zit er niet meer in.

De impact van het pensioenakkoord

Binnenkort ga ik mijn klanten vertellen dat we samen op reis gaan; bestemming Pensioenakkoord. Doorrekenen wat de impact is op de pensioenregeling en vanuit daar een beleid schetsen. Het stuur in handen nemen. Wachten op de exacte uitwerking van de hoofdlijnennotitie is in mijn optiek een slechte keuze. Dan wordt het zwarte zaterdag en sta je te balen. Dus míjn tante gaat op reis en neemt mee: een ruime planning, voldoende brandstof (om over na te denken), zakgeld voor onderweg en tot slot een zonnig humeur!

Fijne vakantie en stay safe!

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact