Vergrijzing in Nederland veel minder groot probleem dan gedacht

Vergrijzing in Nederland veel minder groot probleem dan gedacht

Volgens hoogleraar Theo Engelen is de vergrijzing in Nederland een veel minder groot probleem dan gedacht. Zelfs op de top van de vergrijzing is het aantal mensen dat geen geld meer verdient en afhankelijk is van anderen minder groot dan vroeger.

Volgens Engelen is het probleem van de vergrijzing dat er mensen onderhouden moeten worden door anderen. Dit geldt echter niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren. Volgens de hoogleraar gaat het om het percentage mensen dat je kunt rekenen tot de afhankelijke bevolking. Dat was in 1965 veel hoger dan nu vanwege het aantal kinderen.

Ook zijn volgens Engelen ouderen niet duurder dan kinderen. Engelen: ‘Kinderen hebben als ze ter wereld komen helemaal niks. Maar de gemiddelde oudere die nu met pensioen gaat heeft gespaard via een pensioensysteem of door zijn of haar huis af te betalen’.

Engelen noemt vergrijzing ook een tijdelijk verschijnsel, veroorzaakt door de ‘babyboomgeneratie’ na de tweede wereldoorlog. Die generatie sterft volgens de hoogleraar uit. Hij verwacht tussen 2030 en 2040 weer een normale bevolkingsopbouw. De piek in 2030 zit volgens hem nog onder het niveau van 1965.

Engelen is van mening dat vergrijzing om bepaalde redenen aan Nederlanders voorgehouden wordt als een enorme bedreiging. De hoogleraar vindt die angst onterecht.

Bron: Algemeen Dagblad

DownloadTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact