Bedrijven in dubio over transitie dc-pensioen

Bedrijven in dubio over transitie dc-pensioen

9/2/21

Tienduizenden werkgevers met dc-regelingen moeten kiezen hoe ze de doorsneesystematiek gaan afschaffen, zo blijkt uit onderzoek van Pensioen Pro. Een minderheid wil versneld naar een vlakke premie, maar de meeste bedrijven schuiven de keuze nog voor zich uit. Zij wachten af tot zich een bepaalde trend bij werkgevers aftekent.

Zo’n 50.000 werkgevers staan voor een keuze Volgens de overgangsregeling in het consultatiedocument mogen vlakke en progressieve premie bij bedrijven met een dc-regeling naast elkaar blijven bestaan. Alleen nieuwe werknemers krijgen te maken met een vlakke premie. Bestaande werknemers kunnen in het huidige systeem blijven als een werkgever de overgangsregeling inzet. Een alternatief voor werkgevers is om meteen over te stappen op vlakke premie voor alle medewerkers. Dit vraagt om compensatie van oudere werknemer.

Volgens een van de marktpartijen is het makkelijker om draagvlak te creëren voor het voortzetten van een bestaande regeling. Een vlakke premie voor alleen nieuwe werknemers, betekent wel dat werkgevers met hogere uitvoeringskosten komen te zitten. Er is dan immers sprake van uitvoering van twee verschillende pensioenregelingen. Volgens een andere marktpartij hoeft de werkgever geen toestemming aan de ondernemingsraad te vragen als hij de huidige regeling in stand houdt.

De vraag waar werkgevers voor komen te staan is of zij een werknemer die nu in dienst is anders willen of moeten behandelen dan een werknemer die over drie jaar in dienst komt. Bovendien verliezen oudere werknemers dan waarschijnlijk een prikkel om nog van baan te wisselen.

Als werkgevers iedereen een vlakke premieregeling aanbieden, geeft dat duidelijkheid, aldus een derde marktpartij. Aan de andere kant kent een versnelde overgang naar een vlakke premie ook nadelen. Zo kan de compensatieregeling duurder uitvallen dan bij de instandhouding van de twee regelingen naast elkaar. Het is daarom van belang dat werkgevers nu al nadenken over hun keuze, om latere problemen te voorkomen.

Bron: Pensioen Pro

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact