Congres: Start van de transformatie naar optimale keuzebegeleiding

Congres: Start van de transformatie naar optimale keuzebegeleiding

21/9/2021

Op dinsdag 2 november 2021 is het zo ver! Wij verwelkomen u dan graag bij ons congres met het thema ‘start van de transformatie naar optimale keuzebegeleiding’. Het belooft een inspirerende middag te worden waarin we u meenemen in de belangrijkste wetenschappelijke, praktische en technologische inzichten rondom de begeleiding van uw deelnemers in de keuzes over hun pensioen. Meer informatie over het congres vindt u hieronder.

De inloop is vanaf 13:30 en om 14:00 start het congres. Vanaf 16:30 is er een borrel. Er zijn geen kosten voor deelname aan het congres. We kijken ernaar uit om u op 2 november te verwelkomen!


U kunt zich hier aanmelden voor het congres.

Met vriendelijke groet,

Sander Baars, senior partner Montae & Partners

Florens Voogd, teammanager expertisecentrum Montae & Partners

Nieuwe open norm keuzebegeleiding

In de conceptversie van de Wet toekomst pensioenen wordt de nieuwe open norm ‘keuzebegeleiding’ geïntroduceerd. Het omvat een inspanningsverplichting voor pensioenuitvoerders om deelnemers op een adequate wijze te begeleiden bij het maken van keuzes. De deelnemer komt meer dan ooit centraal te staan. Een startpunt hiervoor is te vinden in een deelnemersonderzoek, waar de kenmerken en behoeften van deelnemers onderzocht kunnen worden. Hier kan een risicopreferentieonderzoek ook deel van uitmaken. De nieuwe norm biedt dan ook volop kansen, zowel voor werkgevers als pensioenuitvoerders. Hierbij is veel meer mogelijk dan vaak gedacht!

Enthousiaste sprekers delen hun visie

Veel partijen worstelen met de vraag hoe deelnemers begeleid kunnen worden in het maken van keuzes. Wij zijn verheugd dat een aantal enthousiaste sprekers tijdens ons congres ook hun visie hierop willen delen, ieder vanuit hun eigen invalshoek.

Zo trekt keynote speaker Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit, een parallel met de begeleiding van zorgpatiënten en wat de pensioensector hiervan kan leren. Anne de Groot, manager pensioentoezicht bij de Autoriteit Financiële Markten, licht toe wat de open norm ‘keuzebegeleiding’ minimaal vergt van pensioenuitvoerders en wat vooral niet moet worden vergeten bij de vertaalslag naar de praktijk. Peggy Bracco Gartner, docent aan de Universiteit Leiden, laat haar licht schijnen op deze nieuwe zorgplicht vanuit een civielrechtelijk oogpunt.

Diverse uitvoerders hebben al pilots gedraaid op het gebied van keuzebegeleiding. David Kronbichler, business manager bij Ortec Finance, vertelt welke lessen we hieruit kunnen trekken. Joost Rietvelt, director business development life & pension bij Söderberg & Partners, deelt ervaringen vanuit Zweden. We kunnen alvast verklappen dat technologie hierbij van grote toegevoegde waarde kan zijn. Mark Boumans, senior adviseur bij Montae & Partners, zal onze position paper over keuzebegeleiding toelichten.

Uiteraard is er gedurende het programma voldoende ruimte om met elkaar de dialoog aan te gaan.

Locatie congres

De locatie voor het congres is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, mits de corona maatregelen dit begin november toestaan. Deze locatie is vlakbij NS-station Hilversum Media Park. Parkeren kan onder meer in de parkeergarage aan de achterzijde. We houden de coronamaatregelen in de gaten en informeren iedereen die zich inschrijft later over de mogelijkheden om het congres digitaal te volgen.