EU-obligaties krijgen geen vrijstelling voor vereiste buffer

EU-obligaties krijgen geen vrijstelling voor vereiste buffer

13/10/20

De obligaties die de EU zal veilen om de coronacrisis te bestrijden, krijgen volgens DNB geen vrijstelling voor het vereist eigen vermogen. Het huidige wettelijke kader biedt hiervoor geen ruimte.

De EU zet de komende jaren voor € 850 miljard aan obligaties uit. Op grond van de huidige regels geldt een vrijstelling voor het vereist eigen vermogen alleen voor staatsobligaties van Europese landen met een AAA-rating. Dit geldt volgens DNB niet voor een supranationale instelling als de EU, die door kredietbeoordelaars ook op AAA zijn gezet. Bij EU-obligaties geeft een groep landen in Europa de garantie. Een deel daarvan heeft een AAA-rating en een deel niet. De garantie is niet onvoorwaardelijk. Wanneer een of meerdere landen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, is het onzeker hoe de andere garantstellende landen hiermee omgaan. Het uitblijven van een vrijstelling is vooral jammer voor pensioenfondsen in onderdekking die hun rentehedge invullen met Nederlands en Duits schuldpapier. Voor hen is het geen optie om deze obligaties één-op-één in te wisselen voor EU-bonds, omdat ze het risicoprofiel en daarmee hun vereist eigen vermogen niet mogen verhogen. De wissel naar Europese obligaties leidt tot een 0,6% hogere buffer voor elk jaar aan duratie.

Of Nederlandse pensioenfondsen massaal in EU-bonds stappen, hangt daarmee uiteindelijk af van hun dekkingsgraad en hoe zij de renteafdekking invullen.

Bron: PensioenPro

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact