Goed pensioen belangrijk, maar geen idee hoe het geregeld is

Goed pensioen belangrijk, maar geen idee hoe het geregeld is

4/11/20

Uit het Nationaal Arbeidsvoorwaarden Onderzoek van Intermediair en APG blijkt dat werknemers het pensioen een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden vinden. Voor de meeste werknemers zijn het ontbreken van een pensioen en geen uitzicht op een vast contract de belangrijkste redenen om geen vast contract aan te gaan.

92 procent verwacht dat zijn werkgever een pensioen heeft geregeld. Bij 79 procent van de ondervraagden is dit ook daadwerkelijk het geval. Daarmee is er volgens de conclusies in het onderzoek sprake van een mismatch tussen wat werknemers verwachten en wat werkgevers aanbieden.

De onderzoekers vinden het verder opvallend dat werknemers weinig op de hoogte zijn van hoe het pensioen geregeld is. Een meerderheid weet niet wat het premiepercentage in hun pensioenregeling is, wat de pensioendatum is en of het om een premieregeling of een uitkeringsregeling gaat. Het lijkt voor werknemers zwaarder te wegen dat er iets is geregeld, dan de hoogte van het bedrag dat maandelijks wordt ingelegd.

Tevens stelt het onderzoek vast dat hoe verder de oude dag weg is, hoe minder de Nederlandse werknemers ermee bezig zijn. Jonge generaties vinden het opbouwen van een pensioen een stuk minder belangrijk dan generaties voor wie de pensioengerechtigde leeftijd dichterbij komt. Zo kiezen jongeren (18-30 jaar) eerder voor 15 procent meer salaris dan voor 40 procent meer pensioen, waar het bij de oudere respondenten (tussen de 56-65 jaar) precies andersom is.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder bijna 7000 mensen.

Bron:

Intermediair

APG

Amweb

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact