Met of zonder Pensioenakkoord: partnerpensioen voor mijn drie nieuwe collega’s

Met of zonder Pensioenakkoord: partnerpensioen voor mijn drie nieuwe collega’s

15/4/20

Column door Vandena van der Meer

Tegenwoordig heb ik drie nieuwe collega’s: twee van 9 en een van 43 jaar. Net als met mijn gewaardeerde collega’s bij Montae & Partners maak ik door de werkdag heen af en toe een praatje met hen. Soms vragen ze me om even te sparren. De sommen die dan voorbij komen op groep 6-niveau zijn toch een stukje makkelijker dan de sommen van mijn actuariële collega’s op kantoor. Het andersom sparren over pensioenregelingen gaat iets lastiger, maar ter compensatie kan er worden geknuffeld, wat ook veel waard is!

Andere thuiswerkers herkennen de taferelen waarschijnlijk wel. En als de situatie buiten onzeker is, dan is het fijn om mijn dierbaren dichtbij te hebben. In deze onzekere tijden stond afgelopen week het partnerpensioen op de agenda bij de uitwerking van het Pensioenakkoord. Een onderwerp dat bij uitstek gaat over goed willen zorgen voor je dierbaren.

Vanuit het Pensioenakkoord is het de bedoeling om het partnerpensioen meer te ‘standaardiseren’. De belangrijkste reden hiervoor is dat het partnerpensioen bij verschillende branches en werkgevers anders is geregeld. Daardoor is het voor medewerkers niet altijd duidelijk wat er gebeurt als je bij een andere werkgever of in een andere branche gaat werken. Staat er een spaarpotje voor je partnerpensioen of niet? En als er geen spaarpotje staat, kan je wel je dienstjaren verzekeren bij je nieuwe werkgever? En als dat niet kan, word je dan geconfronteerd met een ‘gat’ in je partnerpensioen? Het grootste probleem is dat zo’n ‘gat’ meestal pas aan het licht komt bij het overlijden van de medewerker. En dan is het te laat voor een reparatie. Ook de gevolgen bij echtscheiding zijn bij verschillende pensioenregelingen anders. Dat leidt tot onduidelijkheid.

Het idee was: als we nu een standaard partnerpensioen afspreken in Nederland, dat in alle pensioenregelingen geldt, kunnen daar geen misverstanden meer over bestaan. Dat is een nobel streven. Maar: hoe standaardiseer je dan? Er waren ideeën om in de pensioenregeling af te spreken dat de partner na overlijden een aantal jaarsalarissen ontvangt. Daarmee zijn er geen financiële zorgen in de eerste periode en heeft de partner tijd om zijn of haar financiële zaken voor daarna op orde te stellen. Maar voor oudere werknemers is dit misschien niet de ideale oplossing. Voorlopig is er nog geen ei over gelegd binnen het Pensioenakkoord.

Dat laat onverlet dat je natuurlijk zelf ook kan kijken naar hoe het is geregeld in je eigen pensioenregeling. En naar hoe duidelijk deze afspraken zijn gecommuniceerd naar de medewerkers. Ook mijn HR-afdeling stuurde me afgelopen week een mailtje: ik kon me nog aanmelden voor de ANW-hiaatverzekering. Een extra vangnet voor nabestaanden bij overlijden. Of het nodig is,  hangt natuurlijk af van wat de privésituatie van de medewerkers is. Voor mijn drie nieuwe collega’s wil ik natuurlijk alleen het allerbeste.

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact