Ombudsman Pensioenen: Klachtenprocedure pensioenfondsen nog steeds moeilijk vindbaar

Ombudsman Pensioenen: Klachtenprocedure pensioenfondsen nog steeds moeilijk vindbaar

29/4/21

De Ombudsman Pensioenen, Henriette de Lange, merkt in het jaarverslag over 2020 op dat veel fondsen nog steeds geen goed vindbare klachtenprocedure hebben. Dit ondanks een aanbeveling van de Ombudsman uit 2018. Ook zouden fondsen de deelnemers sneller op het bestaan van de procedure moeten wijzen.

'Anno 2021 is er echter nog steeds een 'grote groep' pensioenfondsen en verzekeraars die dit niet goed doet', aldus de Ombudsman. Volgens De Lange spelen de problemen vooral bij fondsen 'maar ook bij verzekeraars' Voor ppi's geldt dat de Ombudsman daar nauwelijks klachten over binnen krijgt. In het jaarverslag 2020 wordt de aanbeveling van 2018 herhaald, zij het in iets aangepaste vorm. Het verzoek aan fondsen is nu om aan het einde van elke derde mail over een onderwerp te wijzen op de klachtenprocedure - waarbij een link gevoegd moet worden, die alsnog naar de website leidt. De Lange geeft ook aan te overwegen om in een volgend onderzoek haar bevoegdheid tot 'naming and shaming' in te zetten.

In tegenstelling tot 2018 is ditmaal niet gekwantificeerd om hoeveel fondsen het gaat, maar wel blijkt dat 35% van de klagers bij de ombudsman de klachtenprocedure bij de uitvoerder niet heeft doorlopen, omdat ze niet weten dat dit moet of kan. De Ombudsman zelf kan nu pas in actie komen als een deelnemer de klachtenprocedure bij het fonds helemaal heeft doorlopen. Om deze reden stelt De Lange voor om een aanpassing van het eigen reglement aan het brengen: de ombudsman zou klachten al eerder moeten kunnen behandelen, bijvoorbeeld als het fonds niet binnen acht weken niet reageert. Over het reglement van de Ombudsman beslissen de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars.

De Pensioenfederatie heeft in januari aanbevelingen vastgesteld voor goed klachtenmanagement, meldt een woordvoerder. Ze gaat die onder de aandacht brengen van de leden, onder andere met een webinar deze zomer.

Bron: PensioenPro, 21 april

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact