Na de talrijke nieuwjaarsbijeenkomsten en presentaties van nieuwe ambitieuze toekomstplannen is 2020 inmiddels goed uit de startblokken. Zo ook voor de HR functionaris die zich geconfronteerd ziet met bestaande en nieuwe strategische en operationele uitdagingen om het personeelsbeleid in goede banen te (blijven) leiden. HR analytics, nieuwe technologieën, artificial intelligence, het nieuwe werken, millenials, er zijn genoeg voorbeelden van onderwerpen waar HR zich mee mag (moet) bezighouden.
En dan is er nog zoiets als het “Pensioenakkoord”. Een term die in het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws was. En waarop de HR functionaris vanuit diverse media en door adviseurs en pensioenuitvoerders herhaaldelijk gewezen is. Daarin komen vaak inhoudelijke en technische aspecten van de beoogde nieuwe wetgeving aan de orde. Maar wat betekent het Pensioenakkoord nu concreet voor het personeelsbeleid en voor het totale beloningsbeleid van een organisatie? Wij geven drie voorbeelden:
Elk van deze voorbeelden vraagt om opnieuw te kijken naar de wensen en behoefte van medewerkers. Past de huidige manier van communiceren over en opbouwen van pensioen daarbij? Welke plek heeft de pensioenregeling binnen het brede HR- en arbeidsvoorwaardenbeleid? Hieruit volgt een nieuw duurzaam en geïntegreerd pensioenbeleid met passend instrumentarium en ondersteunende tools. Je hoeft hiermee niet te wachten op de uitwerking van het Pensioenakkoord en definitieve inhoud van wetgeving. Integendeel, wij raden iedere HR functionaris aan om hier nu al actief werk van te maken.