Pensioenakkoord: ‘Schrap alternatieve methode voor berekenen beschermingsrendement’

Pensioenakkoord: ‘Schrap alternatieve methode voor berekenen beschermingsrendement’

23/2/21

Een aantal personen die zijn betrokken bij de vormgeving van het nieuwe contract, te weten Dick Boeijen, Jan Bonenkamp en Bas Werker, schrijven in een reactie op de consultatie over de Wet toekomst pensioenen dat zij een ‘alternatieve methode’ om beleggingsrendement vast te stellen onnodig en onwenselijk vinden.

In het nieuwe contract bestaat het rendement dat deelnemers jaarlijks bij hun persoonlijk vermogen krijgen bijgeschreven uit twee delen: beschermingsrendement en overrendement. Ouderen krijgen veel beschermingsrendementen delen minder mee in overrendement, of dat nu positief of negatief is.

Het drietal meent dat het beschermingsrendement, dat ouderen een stabiele pensioenuitkering moet geven, alleen moet worden gekoppeld aan wijzigingen van de DNB-rentetermijnstructuur. Deze ‘oorspronkelijke methode’ stond ook als enige genoemd in de Hoofdlijnennotitie van juni. De ‘alternatieve optie’ werd voor het eerst genoemd in de conceptwet van december.

De schrijvers wijzen erop dat het nieuwe contract is gebaseerd op één collectiefvermogen, waaruit behaalde rendementen worden toebedeeld aan de verschillende leeftijdscohorten. Door het beschermingsrendement te koppelen aan de DNB-rts wordt daaraan voldaan, menen zij. Maar in de alternatieve methode, waar het bij te schrijvenrendement afkomstig is uit ‘afgescheiden renteportefeuilles’, is dit niet meer zo. Hierdoor zou ook de solidariteit tussen generaties vervallen.

 

Bron: PensioenPro

16 februari 2021

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact