Pensioenfederatie vraagt om meer tijd voor hervorming nabestaandenpensioen

Pensioenfederatie vraagt om meer tijd voor hervorming nabestaandenpensioen

10/11/20

De Pensioenfederatie heeft tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer op 4 november aangegeven dat de invoering van het nieuwe nabestaandenpensioen in 2022 te vroeg is. Het is volgens de belangenorganisatie beter om dit samen te laten gaan met de invoering van het nieuwe pensioencontract.

De Pensioenfederatie steunt de invoering van een partnerpensioen op risicobasis van maximaal 50% van het salaris. Wel zijn er nog zaken om goed uit te zoeken voorafgaand aan de invoering van de nieuwe regeling. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er door haastwerk schrijnende gevallen ontstaan, die niet zijn voorzien. Een van de vragen is wat er moet gebeuren met het al opgebouwde nabestaandenpensioen. Een andere vraag is of het nabestaandenpensioen in de nieuwe regeling verminderd wordt met de opgebouwde rechten. Om het proces werkbaar te houden en dubbel werk te voorkomen, is het beter om de vernieuwing van het nabestaandenpensioen en de uniformering van het partnerbegrip aan de invoering van het nieuwe pensioencontract te koppelen. Ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen hangen immers nauw met elkaar samen.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet de beoogde invoering in 2022 op de wetgeving. Het is aan sociale partners om invulling te geven aan het nabestaandenpensioen. En aan pensioenfondsen om dat vervolgens uit te voeren.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zei dat al vier jaar over het nabestaandenpensioen wordt gesproken en het er nog niet is. Hij staat dan ook versteld van deze inbreng van de Pensioenfederatie. In een reactie wees de Pensioenfederatie erop dat de parlementaire behandeling ook nog niet afgerond is.

Bron: Pensioen Pro

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact