Rekenrente wordt minder volatiel

Rekenrente wordt minder volatiel

4/11/20

De afgelopen maanden is de rekenrente minder volatiel geworden. Dit komt omdat de marktrente zich sinds de uitbraak van de coronacrisis in een nauwe bandbreedte rond de 0% beweegt. De lagere volatiliteit is voor pensioenfondsen reden om hun afdekkingsbeleid ongewijzigd te laten. Bij een aanhoudend lage volatiliteit wordt de mate van renteafdekking waarschijnlijk ook minder bepalend voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen.

Voor een gemiddeld pensioenfonds ligt de rekenrente nu rond de -0,06%. Dit is ongeveer hetzelfde percentage als aan het begin van de crisis. Het lijkt verschillende deskundigen onwaarschijnlijk dat de rente op korte termijn weer terugkomt op het niveau van voor de crisis. Oorzaken hiervoor zijn het huidige monetaire beleid en het zwakke economische herstel. Verschillende marktpartijen verwachten daarnaast ook niet dat de rente verder onder nul zal dalen, maar andere deskundigen sluiten niet uit dat de rente nog wel iets zal dalen.

De afgelopen jaren kende de marktrente wel flinke schommelingen. Telkens als de rente daalde volgde weer een korte stijging. Pensioenfonden die de schommelingen in de marktrente niet helemaal hebben afgedekt, voelen dit meteen in de dekkingsgraad.

Bron: PensioenPro 28 oktober

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact